Woonhoeve d'n Spaanse Haof

Kenmerk van een woonhof is dat de voordeuren aan de hof liggen en niet aan de straat. Via meerdere poorten kom je in de hof, een veilige en beschermende ruimte. De poorten kunnen ‘s nachts gesloten worden. Hier wonen mensen met en zonder zorgbehoefte. Voor deze mix van bewoners zijn verschillende woningtypen beschikbaar, van een kleine compacte basiswoning tot zelfs woon-werkwoningen. Een deel van de woningen wordt uitgerust met senioren-voorzieningen en een basis pakket domotica dat uitgebreid kan worden naar behoefte. De hof kan per locatie, kavelgroote etcetera, uit de verschillende bouwstenen / woningtypen samengesteld worden. Een grote schuur met bergingen en werkplaats verdeelt de hof in twee sferen, een rustige plek en een meer actief deel. Bewoners kunnen natuurlijk zelf invulling geven aan de hof.

Duurzaamheid

D'n Spaanse Haof brengt een authentieke Limburgse gebouwvorm terug. De hoeve krijgt karakteristieke, duurzame materialen en kleuren, en de uitstraling van een vertrouwde en toch hedendaagse carré-hoeve. Met groene daken, gebruik van zonne - energie en hoge isolatie waarden wordt het een zeer energiezuinig gebouw.

Verbinding met Aïda

D'n Spaanse Haof in Geleen-Zuid sluit aan op het bestaande woongebouw Aïda, dat onderdeel gaat vormen van de hof. De bewoners van Aïda hebben ook behoefte aan meer veiligheid en een ontmoetingsruimte. Afsluitbare poorten verbinden en beschermen de hof. Bij de huidige entree van woongebouw Aïda en vanaf de brede galerij op de begane grond komen rolstoeltoegankelijke en uitnodigende verbindingen met de hof. 

deeleconomie betekent van bezit naar gebruik:

Spullen en ruimten die niet iedereen dagelijks nodig heeft kunnen gemakkelijk gedeeld worden. De hof is voor gemeenschappelijk gebruik, in de schuur / werkplaats staan de tuinspullen en andere gedeelde gereedschappen, om samen te klussen. In een Carré-hoeve mag een Bourgondische woonkeuken natuurlijk niet ontbreken. Deze dient niet alleen om gezamenlijk te koken en te eten, hier kunnen ook andere activiteiten plaatsvinden, zoals handwerken, kaarten of film kijken. 

Aansluitend ligt de wasruimte, waarom zou iedereen een eigen wasmachine moeten hebben? Terwijl de was draait kan er een praatje gemaakt worden bij een kopje koffie. In complexen voor studenten of expats is dit al heel gewoon. Natuurlijk zijn er ook vervoersmiddelen om te delen: een scootmobiel, een duofiets en misschien een golfkar zijn hulpmiddelen die de actieradius enorm vergroten en het leven een stuk comfortabeler maken.