Andere vormen van vervoer vergroten de actieradius en zelfredzaamheid

Een herkenbaar en toegankelijk circuit is noodzakelijk om verbindingen te kunnen maken. Hierbij kunnen andere vormen van vervoer, zoals de wensbus (provincie Limburg), het automaatje (ANWB), een tuktuk, of de electrische funiculaire (zie verder), ingezet worden om de actieradius en zelfredzaamheid te vergroten. 

De wensbus faciliteert vervoer op maat door vrijwilligers uit de buurt. De wensbus, in de vorm van een bus of auto, is een initiatief van de provincie waarbij vrijwilligers uit de wijk vervoer op maat leveren. Niet alleen binnen de wijk maar ook naar bestemmingen verder weg, zoals ziekenhuis of de markt in de stad. De wensbus maakt verbindingen met de wereld ‘buiten’ mogelijk, bijvoorbeeld om een kopje koffie bij familie, of samen naar zwemmen te gaan, om een bezoek aan de markt te brengen of desnoods om zelfstandig naar het ziekenhuis te kunnen gaan.

Een horizontale 'funiculaire' voor Geleen-Zuid en Kluis:
Voor mensen die niet goed ter been zijn, rijdt er een funiculaire, met verschillende stoppunten door de wijk. In de vorige eeuw verschenen er op veel toeristische plaatsen met hoogteverschillen funiculaires, die de mensen naar uitzichtspunten brachten. De funiculaire in Geleen-Zuid is een zelfrijdende bus, die de relatief grote afstand en het hoogte verschil tussen winkelcentrum en Beekdal overbrugt. Mensen die niet zo ver meer kunnen lopen kunnen zo toch bijvoorbeeld vanuit de woonhoeve naar de Biesenhof. Het gebruik hiervan nodigt uit een praatje te maken en mensen te ontmoeten.