Genius Loci

Genius Loci betekent letterlijk: ziel van de plek. 'De wijk als [t]huis' is een plan met en voor de wijk geworden. Door authentieke elementen terug te laten komen krijgt de wijk haar eigenheid terug. krijgt de wijk weer zijn eigenheid terug. 

klassiek woonhofje

carrée hoeve

d’n Spaanse Haof

De nieuwe woonhoeve is geïnspireerd op klassieke woonhofjes en Limburgse Carré-Hoeven: ‘d’n Spaanse Haof’ brengt een karakteristieke gebouwvorm uit het oorspronkelijke Spaans Neerbeek terug. Dit lint-dorp bestond voor een groot deel uit een aaneenschakeling van carré-hoeven. De nabijgelegen Biesenhof in het prachtige Beekdal is een goed voorbeeld. In de Biesenhof is nu een gezellig restaurant gevestigd. In het plan voor de openbare ruimte stellen we een groen circuit voor dat de wijk en de nieuwe woonhoeve met de Biesenhof en het Beekdal verbindt.

Namen brengen herinneringen naar boven

Langs het lintdorp Spaans Neerbeek liep de Köttelbeek (= kleine beek), die met de bouw van de nieuwe wijk geheel onder de grond is verdwenen. Door de klimaatsveranderingen hebben we oppervlakte water echter weer hard nodig om het overtollige water af te voeren. In de groene routes komen wadi's of kleine waterloopjes terug die herinneren aan de vroeger beekjes. Heemkunde Vereniging Geleen heeft nieuwe namen bedacht voor de routes en waterlopen, die het plan verbinden met de geschiedenis van de wijk.

De nieuwe groene wandelroute langs de Lienaertsstraat hebben we de KalleCalle genoemd,  Kalle (Limburgs: praten) en Calle (Spaans: weg), de ‘PraatStraat’ dus, een voetgangersstraat waar ontmoeten en verbinden centraal staan.